ÇAKÜ ile Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı Arasında “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İş Birliği Protokolü” imzalandı

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), Çankırı’da toplumsal katkı faaliyetlerini güçlendirecek, toplumsal hayatın niteliğini arttıracak iş birliği protokolleri imzalamaya devam ediyor. Bu kapsamda, ÇAKÜ ile Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı arasında Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokole ÇAKÜ adına Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı adına Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ imza attı. ÇAKÜ ile imzalanan protokolün hayırlı olmasını dileyen Sayın Yücedağ, anlaşmaya verdiği desteklerden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye teşekkür etti. Sayın Yücedağ, önemli bir kurumlar arası anlaşma yaptıklarına ve üniversitenin toplumsal katkı misyonuna dikkat çekerek protokol kapsamında Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personelinin niteliğinin arttırılacağını ve yükümlülerin bu sayede topluma kazandırılabileceğini belirtti.

Rektör Çiftçi ise ÇAKÜ olarak insan odaklılık ve gelecek inşası adına paydaşlık kültürüne önem verdiklerini, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak hedefler için çalıştıklarını, üniversitenin bu temel değerler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini ifade etti. Üniversitede üretilen bilginin toplumda dönüşüm sağlaması gerektiğini vurgulayan Rektörümüz, denetimli serbestlik yükümlülerinin toplumda yeni alanlarda faaliyet gösterebilmesi için daima iş birliği içinde olduklarını belirtti. Başta Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Çiftçi, iki kurum arasındaki iş birliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu.

Denetimli serbestlik alanıyla ilgili imzalanan protokolle birlikte Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personelinin niteliğinin arttırılması, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlülerin ve eski hükümlülerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi, topluma kazandırılması, bu bağlamda birçok alanda planlı çalışmalar yürüterek destekleyici ve tamamlayıcı geliştirme programları hazırlanması amaçlandı.

Bu minvalde ÇAKÜ; müdürlük personellerinin mesleki gelişimlerine yönelik seminer, söyleşi vb. eğitimler düzenleme, Ar-Ge ve proje çalışmaları yürütmek üzere akademik ve idari personel görevlendirme, müdürlükte uygulanan eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin verimliliğini ölçerek güçlendirmeye yönelik eylemler gerçekleştirme, suçun önlenmesine dair rehabilitasyon, bilimsel, eğitsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenleme gibi faaliyetler yürütecektir. Ayrıca ruh sağlığının iyileştirilmesine yönelik psikiyatrı, psikolojik danışmanlık, sosyal hizmet ve rehberlik alanlarında da müdürlük personeline ve yükümlülere yönelik bireysel, grup ve seminer çalışmalarıyla destek sağlayacaktır. Üniversitenin protokol kapsamındaki misyonları arasında örgün eğitim bölümlerine yerleşen ihtiyaç sahibi yükümlülere eğitim desteği vermesi, ilgili akademisyenlerin yükümlülere tiyatro, müzik, resim, görsel sanatlar vb. alanlarında eğitim vermeleri de yer almaktadır.

ÇAKÜ, protokol kapsamında çocuk yükümlülere de eğitim desteği sağlayacak, üniversitenin sunduğu eğitim hizmetlerinden faydalanmaları kolaylaştırılacaktır. Çocuklara yazarlık, editörlük, yaratıcı drama, oyunculuk, tiyatro, müzik, resim ve görsel sanatlar alanlarında eğitimler sunularak yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Üniversite içerisinde düzenlenecek Kariyer Günleri etkinlikleriyle çocuklara meslek tanıtımları yaparak onları teşvik etmek, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yönlendirerek Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmalarını sağlamak da ÇAKÜ’nün misyonları arasındadır. Ayrıca çocuk yükümlülere yönelik el sanatları atölyelerinin kurulması, üniversite sınavlarına hazırlanmaları için rehberlik hizmetinin sağlanması ve eğitim süreçlerine yönelik teşvik edici programlar geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kurumlar arasındaki protokolün bir diğer ana başlığı ise bağımlılıkla mücadele oldu. Bu kapsamda ÇAKÜ, müdürlük personeline katkı sağlayacak seminer, söyleşi vd. etkinlikler düzenleyecek, sertifika programlarından istifade etmelerini sağlayacak, süpervizyon desteği verecek akademisyenleri yönlendirecek, madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele alanında Ar-Ge ve proje çalışmaları yapacak, bağımlılıkla mücadele konusunda psikiyatri, psikoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, ergoterapi vb. alanlarında seminerler verecektir.

ÇAKÜ’nün protokol kapsamında yürüteceği faaliyetlerin bir kısmı ise koruma kurullarına yöneliktir. Bu bağlamda, Ceza İnfaz Kurumundan salıverilen ve mesleki eğitim, kişisel gelişim kursları yahut sertifikalı program düzenlenmesi talebinde bulunan hükümlülerin Sürekli Eğitim Merkezi’nde eğitim almaları sağlanacaktır. Ayrıca üniversitede dış ticaret, satış ve pazarlama, girişimcilik, reklamcılık, e-ticaret, motor ve kaynak teknolojisi vb. alanlarında yükümlülere gelir getirecek bir meslek sahibi olmaları amacıyla eğitimler verilmesi sağlanacak, salıverilen hükümlülerin topluma kazandırılması sürecinde öz geçmiş hazırlama ve başvuru teknikleri, mülakat teknikleri, iletişim becerileri ve kariyer planlama süreçlerine dair seminer ve konferanslar verilecektir. Son olarak kendi işini kurma ve girişimcilik eğitimi gibi alanlarda sertifikalı eğitimler vermek, toplumsal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla sosyal sorumluluk projeleri oluşturmak da ÇAKÜ`nün protokoldeki misyonları arasındadır.

Yayınlanma Tarihi: 07 Aralık 2024 Cumartesi